Lisa Yaz Okulu

DERSLER

Akademik Dersler I: Mühendislik ve Tasarım

  • Veriyi Anlama ve İşleme

    Veri dünyasını keşfetmek ve karar verme süreçlerinde veriyi nasıl etkin kullanabileceğini öğrenmek isteyen lise öğrencileri için hazırlanan bu derste, öğrenciler veriye dayalı karar almanın temellerini öğrenecekler. Gündelik hayattan örneklerle karar verme süreçlerini keşfederken, iş analitiği kavramları, veri türleri, bilişim sistemleri ve veri hayat döngüsü gibi önemli konulara da değinilecek. Öğrenciler, veri görselleştirme tekniklerini öğrenerek, veriyi doğru yorumlama ve analiz etme becerilerini geliştirecekler. Ayrıca, pratik vakalar üzerinden veri işleme yöntemlerini uygulayarak, verinin gücünden nasıl yararlanacaklarını keşfedecekler.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Başar Öztayşi

  • Robotik Kodlama

    Yapay zeka, son dönemin en önemli ve heyecan verici çalışma alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ders kapsamında, yapay zeka tarihindeki önemli gelişmeler incelenerek farklı uygulamalarda kullanılan yöntemler tartışılacak. Yapay zeka yöntemlerinin robotlarda hangi amaçlarla kullanıldığı irdelenecek. Robotik kodlama atölyesi ile de birebir deneyim elde edeceğiz.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Kontrol ve Otomasyon Kulübü

  • Yapay Zekaya Giriş ve Güncel Yapay Zeka Teknolojileri

    Yapay zeka teknolojilerinin hızla hayatımıza girdiği günümüzde, bu alana dair temel bilgi ve beceriler kazanmak isteyen lise öğrencileri için hazırlanan bu ders, yapay zekanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını keşfetmeyi sağlayacak. Ders, zekanın tanımından başlayarak, yapay zekanın ne olması gerektiği, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi temel kavramları öğrenecek. Tarihsel bir perspektifle, Alan Turing’in Turing Testi’nden yapay zekanın ilk adımlarına, AI Winter döneminden günümüzdeki hızlı gelişmelere kadar birçok önemli dönüm noktası ele alınacak. Öğrenciler, günümüzdeki yapay zeka uygulamaları olan Large Language Models (ChatGPT, Gemini, Llama) ve görsel içerik üretimi yapan GAN ve Stable Diffusion gibi teknolojiler hakkında bilgi sahibi olacak, ayrıca yapay zekanın güvenilirliği ve açıklanabilirliği üzerine kritik düşünme becerisi kazanacaklar. Son olarak, bu ders, yapay zekanın günlük hayatta nasıl kullanıldığını, kişisel verilerin korunmasının önemini ve sahteciliğe karşı alınması gereken önlemleri de kapsamlı bir şekilde ele alacak.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yapay Zeka Kulübü

  • Küresel İklim Değişikliği

    Gezegenimizin geleceğini belirleyen faktörlerden biri olan iklim değişikliği, bilim dünyasının en güncel konularından biri. Havamızı kirleten ve atmosferin sera etkisini artıran gazların tanımlarından  geleceğe yönelik sıcaklık ve yağış projeksiyonlarının hayatımızı nasıl etkileyeceğine dek farklı konulara yer vereceğimiz ders kapsamında, küresel iklim değişikliğinin günümüzde gözlenen belirtileri ile sektörel beklentiler arasındaki ilişkiyi de tartışıyor olacağız. Ayrıca, iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği meteorolojik afet vb. risklerin yerel ve zamansal dağılımı üzerine çalışmalara yer vereceğimiz bu derste, iklim değişikliğiyle bireysel mücadele yöntemleri de ele alınacak.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

  • Yer Kabuğunun Gizemleri: Depremler, Dağlar ve Tektonik Hareketler

    Bu derste, yeryüzünün nasıl şekillendiğini keşfedeceğiz! Dağlar nasıl yükselir, kıtalar neden hareket eder ve büyük depremler nasıl oluşur? Sayısal jeolojik ve jeofiziksel modeller kullanarak, yer kabuğunun büyük ölçekli hareketlerini inceleyecek ve aktif tektonik bölgeleri analiz edeceğiz. Yerin derinliklerinde başlayan süreçlerin yüzeyde nasıl büyük değişimlere yol açtığını anlamak için bilimsel keşfe çıkıyoruz!

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Oğuz Hakan Göğüş

  • Akıllı Tekstiller & Giyilebilir Elektronikler

    Binlerce yıldır kullandığımız tekstil ürünlerinin elektronik çağa nasıl uyum sağladığını merak ediyor musunuz? Cep telefonunuzu kıyafetinize bağlayarak sarj etmek, kalp atışlarınızı t-shirtünüzün size söylemesi, yaralı bir askerin vücut verilerinin üsse otomatik olarak iletilmesi ve hatta ilk tıbbi müdehalenin kıyafeti tarafından o an orada yapılması artık ütopik değil. Pamuk bitkisi evrimini tamamlamış olabilir mi? Tüm bunların nasıl gerçekleştiğinin cevabı bu derste.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Alper Gürarslan

  • Siber Güvenlik

    Bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlamak ve siber saldırılara karşı koruma tedbirlerini geliştirmek konusunda gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi edinecek, günlük hayatımıza dair pratik çıktılar kazanacağız.

  • Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Elektrikli Araçlar

    Elektrik enerji üretim, iletim, dağıtımı konusundaki temel bilgiler ve son dönem gelişmeleri ele alınacaktır. Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik enerjisi üretimi, enerji depolama ve elektrikli araçların yaygınlaştığı elektrik şebekelerinin işletiminin iyileştirilmesinde yapay zeka uygulamaları üzerinde durulacaktır.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Mustafa Bağrıyanık

  • Malzeme Karakterizasyonu

    Bu derste, malzeme karakterizasyonunun ne anlama geldiğini ve malzemelerin fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerini belirlemek için kullanılan yöntemleri öğreneceğiz. Karakterizasyon, malzemelerin yapısını ve özelliklerini inceleyerek hangi mühendislik uygulamalarında kullanılabileceklerini anlamamıza yardımcı olur. Optik mikroskop, elektron mikroskobu gibi araçlarla malzemelerin yapısını incelemenin temellerini keşfedecek, nano-boyutlu malzemeler ve bu alandaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olacağız. Dersin sonunda, malzeme karakterizasyonunun mühendislik uygulamalarındaki önemini kavrayarak, farklı malzemelerin nasıl kullanıldığını anlayacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Erçin Çağan Duran

Akademik Dersler II: Girişimcilik

  • Girişimcilik: Yeni İşler, Yeni Teknolojiler

    Girişimcilikle ilgili temel kavramlar ile Türkiye ve Silikon Vadisi gibi merkezlerdeki girişimcilik ekosistemlerinde ortaya çıkan yeni rolleri konuşarak başlayacağımız derste; yeni teknolojilerin yeni işlere dönüştüğü ve farklı pazarları kökünden değiştiren girişimcilik süreçleri ele alınacak. İstanbul’daki girişimcilik programları ve becerilerinin yanı sıra, İTÜ’den çıkarak başarıyla büyüyen yapay zekâ, sanal/artırılmış gerçeklik, e-spor, yeşil teknoloji, enerji ve bioprinter gibi alanlardaki girişimler yakından incelenecek. Dersin sonunda, yapılan meslek ve üniversite tercihlerinin girişimci olma yolunda sağlayacağı avantajları ve fırsatları birlikte değerlendireceğiz.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Mehmet Erçek

  • Finans: Para & Ekonomi

    Bu ders finans ve yatırım alanındaki temel kavramları tanıtmayı amaçlamaktadır. Dersin içeriğinde hisse senetleri, tahviller, bilanço ve mali tabloların analizi ve nakit akışlarının önemi yer almaktadır. Ayrıca, paranın zaman değeri, net bugünkü değer ve reel ve nominal getiriler gibi yatırım ve planlamadaki temel fikirleri tartışacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı

  • Sürdürülebilir Gelecek

    Yüzyılımızın gerçeği olan iklim değişikliği, kaynak kıtlığı, çevre kirliliği ve sosyal eşitsizlik bilinci arttıkça işletmeler ve hükümetler giderek daha fazla sorumluluk almaktadır. Günümüz işletmeleri de bu gereklilikler doğrultusunda sürdürülebilirlik ofisleri kurulmakta ve sürdürülebilirlik uzmanları istihdam edilmektedir. Dersimiz kapsamında sürdürülebilir gelecek konusunu inceleyecek, mesleklere yönelik etkisini konuşacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Öğr. Gör. Dr. Bülent Cerit

  • Yönetim Bilişim Sistemleri

    Bilgiyi üretme, depolama, paylaşma ve bilgiye erişme ihtiyacını karşılamak için kullanılan yöntem, süreç ve sistemlerin planlanması, tasarlanması, kurulması ve yönetilmesi süreçlerini anlayabilme becerisi kazanacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Taş

Akademik Dersler III: Temel Bilimler

  • Algoritmik Düşünme

    Bu ders kapsamında öğrencileri matematiksel kavramlar ve algoritmik düşünme süreci konusunda bilgilendirmek ve gerçek dünyadaki hesaplama problemlerine daha basit, daha verimli çözümler üretmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Arş. Gör. Dr. Sevgi Harman

  • Bilim & Kuantum Fiziği

    Kuantum fiziği, evrenin atom-molekül boyutları ve altındaki ölçeklerde davranışını inceleyen bir alan. Maddesel parçacıkların bu ölçeklerdeki davranışları, çevremizde doğrudan duyu organlarımızla algılayabildiğimiz nesnelerin davranışlarından oldukça farklı göstermekte. Dolayısıyla, parçacıkların bu küçük boyutlarda tasvir edildiği yasalar daha büyük ölçekte, çevremizde görebildiğimiz evrenin tasvirinde kullanılan klasik fizik yasalarından farklı olup oldukça şaşırtıcı sonuçlar doğurmakta. Bu derste, bir bilimsel yöntem ve yaklaşım örneği olarak klasik fizik yasalarının sınırları ve kuantum fiziğinin ortaya çıkış sürecini ele alacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Savaş Arapoğlu

  • Makro Evren: Kozmos

    Teleskobun icadından önce çıplak gözle yapılan gökyüzü gözlemleri, o güne kadar kabul edilen Dünya merkezli evren modeli ile çelişmiyordu. Teleskobun icadı sonrası Galileo'nun Jüpiter'in uydularını ve Venüs'ün evrelerini keşfetmesi, Güneş merkezli Kopernik modelini destekledi. Zamanla Dünya merkezli evren modeli gözden düştü ve 20. yüzyıla gelindiğinde benzer bir devrim, Güneş sistemini evrenin merkezinden alıp bizi merkezi olmayan bir galaksiler evreni arayışına götürdü. Makro Evren: Kozmos dersinde, genişleyen ufuklarımızın tarihini hep birlikte ele alacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Yavuz Ekşi

  • Genler & Kök Hücreler

    Bu derste; hangi hücrelerin kök hücre olduğu, tek bir hücreden çok hücreli bir organizmanın nasıl meydana geldiği ve hücrelerin yazgısını belirleyen moleküler mekanizmaların neler olduğu konularına odaklanacağız. Embriyonik kök hücreler ile yetişkin kök hücreler arasındaki farklarını ele alıp farklılaşmış bir hücrenin değiştirilebilir ya da geriye döndürülebilir olup olmadığı sorularına yanıt ararken; yeniden programlama, gen düzenleme mekanizmaları ve kök hücrelerin rejeneratif tıp için önemi üzerine de incelemeler yapacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Aslı Kumbasar

Akademik Dersler IV: Eleştirel Düşünce, Yaratıcılık ve Tasarım Odaklı Atölye Çalışmaları

  • Eleştirel Okuma ve Yazma

    Eleştirel düşünme becerisi ve stratejilerinin geliştirilmesini amaçladığımız bu derste; okumanın tanımı ve kapsamı, okuma yaklaşımları, okuma ve anlama gibi konuların yanı sıra okumanın iletişimsel boyutları, eleştirel okumanın tanımı ve kapsamı, eleştirel okuma öğretimi ve uygulama basamakları, metin türlerini tanıma başlıkları ele alınacak. Eleştirel okuma örnekleri ve yazma eğitimin de verileceği ders kapsamında eleştirel okuma ve yazma uygulamaları da yapacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Öğr. Gör. Dr. Özge Seçkin Polat

  • Tasarım Odaklı Düşünce ve İnovasyon

    Tasarım odaklı düşünme, problemlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak onları yeniden tanımlamaya ve yaratıcı çözümler geliştirmeye olanak sağlar. Bu ders kapsamında; görselleştirme, haritalama ve hikaye anlatımı gibi metodları kullanarak problem çözme becerilerimizi geliştirecek, yaratıcı süreç yönetimini takım çalışmaları ile deneyimleyeceğiz. İlham, düşünce ve uygulama aşamalarından geçerek kişisel yaratıcılığımızı keşfe çıkacak, birçok çizim ve maket yapacağız.

    Dersi Veren Öğretim Üyesi: Endüstriyel Tasarım Kulübü